Zgadzam się

Informacja o cookies Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

14 kwietnia 2023 16:48

Jak wybrać wyposażenie do restauracji?

Aranżując restaurację, zawsze dążymy do stworzenia miejsca, które będzie klimatyczne i niepowtarzalne. Na jej wizerunek składa się bowiem wiele czynników, do których zaliczamy elementy takie jak dobre menu, profesjonalna obsługa, lokalizacja oraz stylowo urządzona przestrzeń. Wygląd wnętrza, a także komfort i wygoda, jakich po lokalu mogą spodziewać się Klienci, ma ogromny wpływ na to, jak zostanie on odebrany w oczach potencjalnych gości. Z tego powodu, aby osiągnąć sukces, warto zainwestować w solidne wyposażenie restauracji. Jakie elementy wybrać, aby urządzić lokal zgodnie z własnym gustem, potrzebami gości i pracowników?

 

Jak wybrać wyposażenie do restauracji?

Pierwszą cechą, na którą trzeba zwrócić uwagę podczas wyboru mebli do restauracji, jest niewątpliwie ich jakość. Inwestycja w wysokiej klasy wyposażenie wiąże się z wysokimi kosztami, jednak jest również gwarancją solidności i wytrzymałości przez długie lata. Dobrze dobrane meble restauracyjne powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, intensywne użytkowanie, a w przypadku przestrzeni na zewnątrz lokalu także na zmienne warunki atmosferyczne. Podczas wyboru wyposażenia warto sprawdzić, czy wybrane produkty mają certyfikat CATAS, który przyznaje się tylko meblom spełniającym najwyższe standardy.

Dla obsługi niezwykle ważna jest funkcjonalność mebli – powinny być łatwe w eksploatacji, czyszczeniu oraz przenoszeniu. Coraz mniejszą popularnością cieszą się modele tapicerowane, które są trudne w pielęgnacji i po pewnym czasie tracą swój atrakcyjny wygląd. Chyba że wykonane są z odpornych na zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne materiałów, których zastosowanie niestety podnosi koszty, ale gwarantuje długotrwałe użytkowanie. Mniejszy budżet przy jednoczesnym zachowaniu trwałości i solidności mebli pozwala na zakup designerskich mebli z tworzyw sztucznych. Ponadczasowe krzesła i stoliki dopasowane do pozostałych elementów dekoracyjnych sprawiają, że w lokalu przebywa się przyjemnie, a co za tym idzie, chętniej się do niego wraca. Klienci dużą wagę przykładają do oryginalnego designu oraz wygody.

 

Jak wyróżnić się na tle konkurencji?

Szeroki asortyment mebli dostępnych w wielu kolorach, kształtach i wykonanych z różnych materiałów zapewnia każdemu właścicielowi możliwość dopasowania odpowiedniego wyposażenie do jego indywidualnej wizji. Wybierając meble do restauracji, trzeba pamiętać o dopasowaniu ich do ogólnego wystroju lokalu. Wyjątkowa aranżacja pozytywnie wpływa na kształtowanie opinii o danym miejscu, a także pozwala odpowiednio je sklasyfikować. Na podstawie wyposażenia można określić, z jakim typem lokalu mamy do czynienia – z ekskluzywną 5-gwiazdkową restauracją, górską karczmą, a może miejscem spotkań studentów.

 

Ogródek plenerowy w restauracji

Jeśli mamy do dyspozycji przestrzeń na zewnątrz lokalu, warto wykorzystać ją do stworzenia ogórka plenerowego dla gości. Klienci niezwykle cenią opcje degustacji pysznych dań, deserów i napojów na świeżym powietrzu. Udostępnienie im takiej możliwości z pewnością zwiększy liczbę pozytywnych opinii o restauracji, co przełoży się na znaczne korzyści finansowe. Do urządzenia takiej przestrzeni szczególnie polecamy modele z tworzyw sztucznych, które są dostępne np. w asortymencie marki HAGEA. Cechuje je lekkość i poręczność, a co za tym idzie, z łatwością można je przenosić z miejsca na miejsce. Wiele z nich ma również możliwość sztaplowania, która dodatkowo ułatwia ich przechowywanie po sezonie. Oczywiście wybierając odpowiednie meble ogrodowe, oprócz ich odporności i trwałości, trzeba pamiętać o ich dopasowaniu do ogólnego wystroju wnętrza, aby aranżacja kompleksu restauracyjnego tworzyła spójną całość.

Wyposażenie restauracji to znaczący element, o który musi zadbać każdy, kto marzy o własnym biznesie gastronomicznym. Przy wyborze odpowiednich mebli warto wziąć pod uwagę cechy takie jak wysoka jakość, solidne wykonanie, oryginalny design czy wygoda w pielęgnacji. Należy również zastanowić się, jakie są potrzeby i możliwości lokalu, a następnie dopasować pod nie odpowiednie produkty. Dobrą opcją jest skorzystanie z oferty leasingowej, dzięki której nie trzeba ponosić jednorazowego wysokiego kosztu zakupu mebli.